Organizacja kuchni: 8 niezawodnych sposobów

Organizacja kuchni w domu

Przeglądając Internet lub przechadzając się po sklepach budowalnych czy meblowych, możemy zauważyć różne, piękne kuchnie. Świetnie połączone kolory, dodatki i perfekcyjne oświetlenie sprawiają, że stają się one naszym marzeniem. Niestety, ale nie każdego stać na nową kuchnię prosto z salonu czy od stolarza. Ich ceny bardzo często sięgają nawet kilkunastu tysięcy! A to przecież same meble, a gdzie jeszcze sprzęt i dodatki.

Błędnym myśleniem jest to, że, aby kuchnia była piękna i zorganizowana, musi być nowa. Tak naprawdę większości kuchni przydałoby się gruntowne odświeżenie, gdzie zbędne jest wydawanie kupy pieniędzy na nowoczesne umeblowanie.

Jednak wielu z nas boi się takiej pracy. Dlaczego? Myślimy, że będzie to żmudna, długa robota, która i tak nie przyniesie nam zaplanowanych rezultatów. To kolejny błąd. Aby organizacja kuchni przebiegła po naszej myśli, najpierw musimy zaplanować ją krok po kroku, tak by niczego nie pominąć. Jak się za to zabrać?

Krok pierwszy – zaplanuj i zastanów się

Tak jak już pisaliśmy. Organizacja kuchni musi być zaplanowana, dopiero wtedy przyniesie ona zaplanowane skutki. Taki plan możesz rozpisać sobie na kartce, dzięki temu będziesz mógł odznaczać sobie, wykonaną już pracę. Ten schemat z pewnością przyda się osobom zapominalskim lub tym, którzy lubią widzieć, ile już zrobili, a ile jeszcze przed nimi.

Zastanów się. Ale nad czym? Ten etap będzie trzymać się Ciebie przy kolejnych etapach pracy. Przy każdej półce, szafce czy szufladzie, zastanów się czy wszystko co się w niej znajduje jest Ci potrzebne. To co uważasz za zbędne wyczyść i odłóż na bok. To jaki jest tego stan, zadecyduje o tym co z tym dalej zrobić. W przypadku, kiedy przedmiot jest bardzo zużyty i do niczego się nie nadaje, po prostu go wyrzuć, natomiast, gdy jest on jeszcze sprawny możesz podarować go komuś bliskiemu lub osobom potrzebującym.

Krok drugi – podziel kuchnię na strefy

  1. Strefa mokra – tutaj znajdzie się zlewozmywak i zmywarka
  2. Strefa sucha – czyli strefa do przechowywania żywności: lodówka, szafki, szuflady
  3. Strefa gotowania i pieczenia
  4. Strefa przygotowywania posiłków – blat i deska

Rozróżniaj je i oddzielaj od siebie. Postaraj się, aby wszystko miało swoje miejsce. To z pewnością ułatwi Ci pracę.

Krok trzeci – przygotuj blat

Słoiczki na przyprawy, miska z owocami, talerzyk z ciasteczkami, serwetki – to wszystko naprawdę fajnie prezentuje się na naszym blacie, ale czy jest to konieczne. W przypadku dużej kuchni takie dodatki, aż proszą się o ich postawienie. Nic w tym dziwnego. Im więcej miejsca tym na więcej możemy sobie pozwolić. Jednak w przypadku małej kuchni unikajmy tego typu rozwiązań. Zabiera nam to miejsce robocze. Postawmy coś, co trudno jest schować do szafki, jak na przykład ekspres do kawy.

Organizacja szuflad w kuchni

Szuflady są jednym z najważniejszych miejsc do przechowywania. Dzięki nim mamy łatwy dostęp do wszystkiego co się w nich znajduję. Są o wiele wygodniejsze niż półki czy szafki. Jednak te zalety powodują, że muszą być one naprawdę dobrze zorganizowane.

Aby zacząć, najpierw wyjmij z nich wszystko, a następnie dokładnie je umyj. Kolejnym krokiem będzie posegregowanie tego co się w nich znajdowało – kawy do kaw, przyprawy do przypraw, a słodycze do słodyczy. Za pomocą takiej segregacji łatwiej będzie Ci je układać.

Kiedy wszystko masz już gotowe, nie pozostaje nic innego jak powsadzać wszystko z powrotem. W sytuacji, gdy po drodze sprzątania, znajdziesz coś co powinno znaleźć się, w którejś z szuflad, po prostu je tam włóż.

A co, kiedy mamy za małą ilość miejsca do przechowywania? Tu niezbędne będą organizery do kuchni, dzięki którym w jednej szufladzie może być kilka rodzajów produktów.

Organizacja szafek w kuchni

Jak już wiemy, szafki są trochę bardziej problematyczne w przechowywaniu niż je poprzedniczki – szuflady. Niemniej jednak, żeby zacząć ich organizację znowu należy wszystko powyciągać, umyć dokładnie wszystkie szafki, a następnie poukładać wszystko co się w nich znajduje, w odpowiednich grupach.

Jeśli przechowujesz tu jakieś sypkie produkty warto zainwestować w pojemniczki do przechowywania i je podpisać. To ułatwi Ci szukanie tego, czego właśnie potrzebujesz.

Porządkowanie lodówki

Wiele osób o tym zapomina lub, co gorsza, uważa to za zbędne. Takie myślenie jak najszybciej musicie wybić sobie z głowy. Lodówka, w całej kuchni, ma największą styczność z jedzeniem, dlatego powinna lśnić i być zorganizowana w 100%. Mimo, że do jej wnętrza nie dostaje się kurz, są tam okruszki, które mogą powodować brzydki zapach, a ich bakterie będą przenosić się na resztę pożywienia.

Udowodnimy Ci, że wcale nie jest to takie skomplikowane jak może się wydawać. Wystarczy Ci do tego ściereczka, woda z detergentem lub specjalny płyn do czyszczenia lodówek. Wyjmij żywność z jednej szuflady/półki, a następnie ją przetrzyj i ułóż produkty na nowo, sprawdzając przy okazji ich datę przydatności.

Jeśli masz wrażenie, że Twoja lodówka jest za mała, mamy na to dwa sposoby. Pierwszy z nich to upewnienie się, że kupujesz odpowiednią ilość jedzenia, a drugi organizery do lodówki, które zorganizują Ci dodatkową przestrzeń do przechowywania.

Krok siódmy – umyj resztę sprzętu

Piekarnik, mikrofalówka, płyta indukcyjna – one również muszą być czyste. Tak jak z tym ostatnim nie ma zbytnio większego problemu, tak z dwoma pierwszymi, często pojawiają się zabrudzenia, które mogą wydawać się być nie do doczyszczenia. Jak więc je dokładnie umyć?

  1. Piekarnik – tutaj niezbędne mogą się okazać specjalne detergenty do czyszczenia. Każdy działa inaczej, więc zanim go użyjesz zapoznaj się z jego treścią i sposobem użycia.
  2. Mikrofalówka – tu również można użyć detergentu, ale nie musi on być konieczny. W przypadku niektórych zabrudzeń wystarczy nam miseczka z wodą, którą podgrzewamy w mikrofalówce. Para wodna rozpuści brud i będzie on łatwy do usunięcia.

Przydatne rzeczy do kuchni

Organizacja kuchni nie byłaby możliwa bez gadżetów. To właśnie dzięki nim nasze życie staje się prostsze. Jakie gadżety do kuchni my polecamy?

  • Krajalnica do cebuli i nie tylko – to specjalny sprzęt dla osób, których palce bardzo często cierpią podczas krojenia między innymi cebuli. Krajalnice wbijamy w cebulę, a my bezpiecznie trzymamy ją z dala od noża, dzięki czemu nic się nam nie stanie.
  • Wytrzymała praska do czosnku – jeśli masz dość nietrwałych prasek, a ich czyszczenie sprawia ci ogromny kłopot, koniecznie musisz sprawdzić naszą praskę do czosnku. Jest ona nie tylko trwała, ale również wygodna w użyciu i myciu.
  • Szczotka do czyszczenia kanału odpływowego – ten gadżet zapewni Ci brak przykrego zapachu z Twojego zlewozmywaka.
  • Silikonowe foremki do lodów – kto z nas nie lubi lodów? Dzięki temu gadżetowi będziesz mógł cieszyć się domowymi lodami przez cały rok.
Zostaw komentarz

Koszyk

×