Przeglądając Internet lub przechadzając się po sklepach budowalnych czy meblowych, możemy zauważyć różne, piękne kuchnie. Świetnie połączone kolory, dodatki i perfekcyjne oświetlenie sprawiają, że stają się one naszym marzeniem. Niestety, ale nie każdego stać na nową kuchnię prosto z salonu czy od stolarza. Ich ceny bardzo często sięgają nawet kilkunastu tysięcy! A to przecież same meble, a gdzie jeszcze sprzęt i dodatki.
Błędnym myśleniem jest to, że, aby kuchnia była piękna i zorganizowana, musi być nowa. Tak naprawdę większości kuchni przydałoby się gruntowne odświeżenie, gdzie zbędne jest wydawanie kupy pieniędzy na nowoczesne umeblowanie.
Jednak wielu z nas boi się takiej pracy. Dlaczego? Myślimy, że będzie to żmudna, długa robota, która i tak nie przyniesie nam zaplanowanych rezultatów. To kolejny błąd. Aby organizacja kuchni przebiegła po naszej myśli, najpierw musimy zaplanować ją krok po kroku, tak by niczego nie pominąć. Jak się za to zabrać?
Tak jak już pisaliśmy. Organizacja kuchni musi być zaplanowana, dopiero wtedy przyniesie ona zaplanowane skutki. Taki plan możesz rozpisać sobie na kartce, dzięki temu będziesz mógł odznaczać sobie, wykonaną już pracę. Ten schemat z pewnością przyda się osobom zapominalskim lub tym, którzy lubią widzieć, ile już zrobili, a ile jeszcze przed nimi.
Zastanów się. Ale nad czym? Ten etap będzie trzymać się Ciebie przy kolejnych etapach pracy. Przy każdej półce, szafce czy szufladzie, zastanów się czy wszystko co się w niej znajduje jest Ci potrzebne. To co uważasz za zbędne wyczyść i odłóż na bok. To jaki jest tego stan, zadecyduje o tym co z tym dalej zrobić. W przypadku, kiedy przedmiot jest bardzo zużyty i do niczego się nie nadaje, po prostu go wyrzuć, natomiast, gdy jest on jeszcze sprawny możesz podarować go komuś bliskiemu lub osobom potrzebującym.
Rozróżniaj je i oddzielaj od siebie. Postaraj się, aby wszystko miało swoje miejsce. To z pewnością ułatwi Ci pracę.
Słoiczki na przyprawy, miska z owocami, talerzyk z ciasteczkami, serwetki – to wszystko naprawdę fajnie prezentuje się na naszym blacie, ale czy jest to konieczne. W przypadku dużej kuchni takie dodatki, aż proszą się o ich postawienie. Nic w tym dziwnego. Im więcej miejsca tym na więcej możemy sobie pozwolić. Jednak w przypadku małej kuchni unikajmy tego typu rozwiązań. Zabiera nam to miejsce robocze. Postawmy coś, co trudno jest schować do szafki, jak na przykład ekspres do kawy.
Szuflady są jednym z najważniejszych miejsc do przechowywania. Dzięki nim mamy łatwy dostęp do wszystkiego co się w nich znajduję. Są o wiele wygodniejsze niż półki czy szafki. Jednak te zalety powodują, że muszą być one naprawdę dobrze zorganizowane.
Aby zacząć, najpierw wyjmij z nich wszystko, a następnie dokładnie je umyj. Kolejnym krokiem będzie posegregowanie tego co się w nich znajdowało – kawy do kaw, przyprawy do przypraw, a słodycze do słodyczy. Za pomocą takiej segregacji łatwiej będzie Ci je układać.
Kiedy wszystko masz już gotowe, nie pozostaje nic innego jak powsadzać wszystko z powrotem. W sytuacji, gdy po drodze sprzątania, znajdziesz coś co powinno znaleźć się, w którejś z szuflad, po prostu je tam włóż.
A co, kiedy mamy za małą ilość miejsca do przechowywania? Tu niezbędne będą organizery do kuchni, dzięki którym w jednej szufladzie może być kilka rodzajów produktów.
Jak już wiemy, szafki są trochę bardziej problematyczne w przechowywaniu niż je poprzedniczki – szuflady. Niemniej jednak, żeby zacząć ich organizację znowu należy wszystko powyciągać, umyć dokładnie wszystkie szafki, a następnie poukładać wszystko co się w nich znajduje, w odpowiednich grupach.
Jeśli przechowujesz tu jakieś sypkie produkty warto zainwestować w pojemniczki do przechowywania i je podpisać. To ułatwi Ci szukanie tego, czego właśnie potrzebujesz.
Wiele osób o tym zapomina lub, co gorsza, uważa to za zbędne. Takie myślenie jak najszybciej musicie wybić sobie z głowy. Lodówka, w całej kuchni, ma największą styczność z jedzeniem, dlatego powinna lśnić i być zorganizowana w 100%. Mimo, że do jej wnętrza nie dostaje się kurz, są tam okruszki, które mogą powodować brzydki zapach, a ich bakterie będą przenosić się na resztę pożywienia.
Udowodnimy Ci, że wcale nie jest to takie skomplikowane jak może się wydawać. Wystarczy Ci do tego ściereczka, woda z detergentem lub specjalny płyn do czyszczenia lodówek. Wyjmij żywność z jednej szuflady/półki, a następnie ją przetrzyj i ułóż produkty na nowo, sprawdzając przy okazji ich datę przydatności.
Jeśli masz wrażenie, że Twoja lodówka jest za mała, mamy na to dwa sposoby. Pierwszy z nich to upewnienie się, że kupujesz odpowiednią ilość jedzenia, a drugi organizery do lodówki, które zorganizują Ci dodatkową przestrzeń do przechowywania.
Piekarnik, mikrofalówka, płyta indukcyjna – one również muszą być czyste. Tak jak z tym ostatnim nie ma zbytnio większego problemu, tak z dwoma pierwszymi, często pojawiają się zabrudzenia, które mogą wydawać się być nie do doczyszczenia. Jak więc je dokładnie umyć?
Organizacja kuchni nie byłaby możliwa bez gadżetów. To właśnie dzięki nim nasze życie staje się prostsze. Jakie gadżety do kuchni my polecamy?
Zostaw komentarz